Едни от най-странните животински видове на Земята

0

Най-странните животински видове на планетата Земя са изключително любопитна гледка. Дали природата им е дала този странен вид, поради съображения за оцеляване, изхранване или пък адаптация няма значение. Факт е, че те са толкова атрактивни, че няма как да не ги забележи човек! Ето и някои от тях:

  1. Йети рак – до скоро този любопитен на вид рак беше скрит за широката общественост. През 2005 година изследователи на Тихия океан се натъкват на това странно животно, което има бежов до бял цвят и всичките му щипци са покрити с фин бял пух. Размерите на Йети рака не са никак малки, цели 15 сантиметра. Любопитното на глед същество не се движи много, прекарва живота си на дъното, на океана хранейки се с водорасли и скариди, защото е сляпо.
  2. Бодлив дявол – този странен гущер, с броня от люспи по тялото, обитава районите на Централна Австралия. Размерите му не са грандиозни, напротив но пък тялото му е покрито с остри люспи, в цвета на есенни листа е уникална гледка. Бодливия дявол се храни с дребни насекоми предимно, като мравките са му любим деликатес. Това влечуго може да издържи и най-адската жега на пустинята, благодарение на своите странни люспи,  които абсорбират и задържат влага в тялото му!
  3. Син дракон – най-странните животински видове няма, как да не включат синия дракон. Той прилича на нещо, което сме гледали във фантастичен филм. Окраската му е в нюансите на тъмно и светло синия до сребрист цвят. Издълженото му тяло завършва отстрани с шест броя звездообразни пипала, които правят вида на този морски охлюв уникален. Синия дракон се среща във всички океани на не голяма дълбочина. Размерите му са само до три сантиметра, но пък за сметка на това формата на тялото и окраската му е впечатляваща.
  4. Летящ лемур – родом от гъстите тропици на Тайланд и Виетнам, този странен лемур скача от дърво на дърво. Подскоците му могат да достигнат големи разстояния, като това странно животинче има способността да се плъзга до цели 100 метра по въздуха, като че ли лети. С големи изпъкнали очи, червеникаво-кафява окраска напръскана с бели петна и малка глава на фона на тялото си, летящият лемур е странна гледка меко казано.
  5. Звездоноса къртица – малкия бозайник обитава земите на Канада и Северна Америка. Сред най-странните животински видове на земята го нарежда именно носът му, защото има формата на звезда оформена от 22 малки пипала. Функцията на тези пипала е да усилят обонянието на сляпата къртица. С носа си звезда тя открива по-лесно малките насекоми и червеите, с които се храни. Можем спокойно да кажем, че носът на това странно животно е по-голям от самата му глава!
Share.

Leave A Reply