История и видове легла

0

Днес леглото е задължително за всеки дом. Ние го възприемаме като нещо, без което е невъзможно да се организира домът и почивката ни. Това обаче невинаги е било така.

Нека да разгледаме историята на леглото.

Примитивните хора спали в групи от няколко души на пода. Те покривали с кожи от мъртви животни, трева, клони пода, на които лягали. Всичко това допринасяло да се запази топлината. Древните шумери били първите, които започнали да разпределят специални стаи за сън в жилищата си, в които построявали на специална височина. Това разбира се е станало преди хилядолетия. Тези легла не могат да се нарекат пълноценни, защото били доста твърди и тесни, но поставили началото на еволюцията в леглата. С тях се появил и прототипът на модерните легла.

Древните египтяни стигнали малко по-далече и започнали да използват дървени правоъгълни рамки като легла в бронзовата епоха. На тях те поставяли мрежа, изтъкана от колани и въжета. Рамката била монтирана на четири опори. Те се правели под формата на лапи за животни. По този начин древните египтяни успели да вдигнат дивана от земята. На такива легла, обаче, почивали само благородните хора. Обикновените египтяни използвали за легла матраци от сено или легла, изработени от дъски и камъни.Древните римляни били първите, които започнали да правят дървени легла с облегалка, украсени с бронзови подложки. Такива легла са наречени „lektus“. За тях специално били изработвани възглавници и матраци пълнени с вълна. Древните римляни често покривали будоарите си с полупрозрачна материя, наречени балдахин.

Едва през XII век започнали да се поставят балдахинини на тавана. Върхът на популярността на леглото с балдахините достига своя пик в XIV-XV век, когато модата за такива легла се разпространява в почти всички европейски страни.

В Древна Гърция леглото наричали „крабатион“ (κραβάτιον). Смята се, че от тази дума е произлязла думата „креват „. В допълнение към крабатион в Гърция, клинът бил специално легло за хранене. Такива легла имали малка табла и поставки пиедестал. Таблата се използвала по-често от мъжете, докато жените ядели, седейки на столове.

С течение на времето, леглата придобиват все по-сложна конструкция. Те са украсявани със скъпоценни камъни и слонова кост. През Средновековието в модата на леглата се появяват луксозни и изискани модели. Смята се, че колкото по-високо е леглото от пода, толкова по-добре.

Леглата се превръщали в истински произведения на изкуството. Те били изработени от дърво, украсени с дърворезби и скъпоценни камъни. Всичко това покачвало цената и можели да си го позволят само богатите хора.

Матраците също се усъвършенствали. Пълнени с пух и пера те били поставяни на леглото. Не е случайност, че много легла от онова време днес са смятани и оценявани като трофеи.

Видове легла:

Днес многообразието от легла и спални не познава граници. На пазара можем да видим разтегаеми дивани, скандинавски легла, походни легла, ъглови легла, единични легла, легло персон и половина, спални и пр.

Леглото се определя по вид и форма. Леглата имат различен дизайн и размери. Този избор се прави на база помещението, за което са предвиждани, както и колко души ще спят на него.

По вид на конструкцията, като тук приоритет се дава на твърди и меки (покрити с пълнеж и тапицерия). Наличието на тапицерия и пълнител не принадлежи на мястото за спане, то във всеки случай оставало твърдо. Тези модели са абсолютен еквивалентни на свойствата и са еднакво хигиенични, направени от водоустойчиви материали.Леглата се делят и според основата на материалите. Сред най-често използваните са дървени, метални, с елементи от пластмаса, изработени от ПДЧ или MDF.

Има и легла с ламели. Разликите им се състоят в това, че са по-леки и матракът върху тях може да „диша“, следователно да изпари течността. Той не се натрупва в матрака, остава сух, а плесените и прашните акари, които обичат влагата, не се развиват активно.

Обобщавайки всичко казано до момента, можем да заключим – изборът на подходящо легло трябва да съобрази грижата за леглото; „дишането“ за матрака; ортопедичните свойства.

Знаейки тези основни неща, наистина се надяваме, че тази екскурзия в света на мебелите не е минала напразно. Направете избора за себе си и купете това легло, което е най-добро за вас и вашия сън!

Share.

Leave A Reply