Джеф Скот Сото обича България и България обича Джеф Скот Сото

0

Джеф Скот Сото е един от най-добрите рок и метъл вокалисти на нашето съвремие и ние, българите, можем само да се гордеем, че освен към тежката музика изпитва увлечение и към нашата родина. В не едно или две свои интервюта Джеф заявява, че чувства, че рокът е жив в Бургас, а освен това и сърцето му е пленено от бургаско момиче. Той дори изявява желание да си купи апартамент в черноморския град.

Джеф Скот Сото всъщност е един от интересните герои на световната рок и метъл музика. Неговата кариера представлява цветна палитра, чиито преливащи багрила никой не би могъл да си представи едно без друго. Той успява да се впише в историята на метъла още през далечната 1984 г., когато е поканен да се изяви като вокалист на два от албумите на китариста Ингви Малмстийн – „Rising Force“ и „Marching Out“. И точно по този начин името му завинаги се изважда от безкрайния списък на талантливи, но никому неизвестни музиканти.

През последното десетилетие на миналия век Джеф Скот Сото се сприятелява с друг прословут виртуоз на китарата – Аксел Руди Пел, който демонстрира истинска вяра в таланта му и му гласува пълно доверие, като го кани да се присъедини към неговата банда. Така групата записва вечни песни, които могат да бъдат чути в албумите „Eternal Prisoner“ и „Between The Walls“.

След този безсъмнено не малък успех още в ранна възраст, бъдещата ню йоркска рок и метъл легенда решава да не играе повече на дребно и продължава кариерата си, като сформира собствена хард рок група, която нарича Талисман (Talisman). А след това работата го свързва с редица от най-добрите рок музиканти, които са членове на групи като Дъ Буги Найтс (The Boogie Knights), Докен (Dokken), SAS Вand и Soulsirkus. Именно той е и последният вокалист на легендарните Джърни (Journey).

jeff_scott_sotoИнтересното за Джеф Скот Сото е, че трудно може да бъде поставен в някакви музикални рамки. Започнал е своята кариера на крехката възраст от 18 години, когато изпълнява мечтата на всеки средностатистически американски тийнейджър – а именно да бъде на голямата рок сцена. С течение на годините обаче музикалните му предпочитания обхващат по широк диапазон и започват да се простират и до фънк, поп, соул и дори рап. Сото неведнъж е споделял, че едни от любимите му изпълнители са Мадона и Seal, което си личи дори и от факта, че честичко си позволява да прави кавъри на техни песни.

Най-силно влияние върху рокаджията обаче определено оказва големия Фреди Меркюри. Той дори си позволява да запише няколко кавъра на Queen, заради което мениджърите на фен клуба на британската група му отправят официална покана да направи самостоятелен концерт с техни песни. А днес феновете на твърдата музика и на групата му „SOTO“ вече са наслаждават на втория й студиен албум, наречен „Divak“, който излезе на музикалния пазар в началото на април 2016 г. Албумът бе последван от турне.

Всичките тези успехи не са случайни. След четвърт век на музикалната сцена, през който музикалните му експерименти са го водили накъде ли не, Джеф никога не спира да залага единствено на своята вокална техника. Той се развива дотолкова, че гласът му започва да звучи екзотично и често е свързан с овладяната до прецизност енергия на буйния италиано-испански темперамент.

За истинско щастие на българските фенове, Джеф Скот Сото може често да бъде забелязан на родна земя. През последните десетина години музикантът е взел участие в десетки концерти в Бургас, като не пести похвалите си за града. “Словосъчетанито “Рок енд рол завинаги“ придобива нови измерения в България и особено в Бургас. Гордея се, че съм правил и ще правя концерти тук, както и че съдействам за идването на различни рок групи. Тук може да се черпят нови идеи за концерти и фестивали. Важното е, че този град става част от музикалната карта на света“ – заявява Джеф пред родните медии. Той казва още, че българските рок фенове всъщност са едни от най-запалените и най-преданите почитатели на вечната музика и затова са му ценни.

А освен концертите си в Бургас и по редица други сцени на родното черноморие, Джеф Скот Сото не пропуска да зарадва и феновете си по на запад. През последните години той организира и няколко свои участия в столични клубове, където почитателите на рока и от София и региона имаха възможността да се докоснат до магията на живите изпълнения на своя любимец.

И накрая можем да кажем само, че наистина се гордеем, че човек и музикант като Джеф Скот Сото обича България и че България обича Джеф Скот Сото! И се надяваме да продължава да пренася духа на истинския рок на родна земя.
Share.

Leave A Reply