Кои са най-смъртоносните за човека животни?

0

Най-смъртоносните за човека животни вероятно са много, но има няколко, които са виновници за най-много човешки жертви всяка година. Повечето от тях не са нито много големи, нито пък на пръв поглед толкова опасни, но сблъсъкът с тях в повечето случаи е фатален. Ето и кои са тези животни:

  • Комари – именно комарите са най-смъртоносните насекоми, които са виновник за хиляди изгубени човешки животи. Според статистиката над три милиарда годишно умират именно от ухапването на комар. На пръв поглед дразнещото и безобидно насекомо е просто поредната досадна пречка през лятото да спим спокойно. Но всъщност на земята съществуват над 3000 вида комари, които са преносители на различни заболявания, някои от които с фатален край. Най-опасни са маларийните комари и тези пренасящи вируса на Южен Нил. За наша радост българските комари са по-безобидни, но все пак инфектират кожата и кръвта ни, въпреки множеството средства за предпазване!

  • Змии –  сред най-смъртоносните за човека животни са именно змиите и това вероятно няма да учуди никого. Те са виновници за смъртта на над сто хиляди души по света за една година. На повечето континенти в света няма да усетите липса на змии. Дори в България има доста , но повечето безопасни видове. По сериозна заплаха у нас представлява питонът, който може да достигне грандиозни размери и със силните си мускули да задуши и погълне човек. Сред най-опасните змии по света са черната мамба, която за няколко секунди убива човек с отровата си. Още кобрата, чиято отрова парализира крайниците на тялото или пък предизвиква непрестанно повръщане. С две думи змиите са много опасни, когато навлезем в територията им и ги  застрашим, което правим често несъзнателно, защото не ги забелязваме!
  • Скорпиони – всяка година скорпионите убиват над пет хиляди души. Тези малки насекоми смесица между паяк и рак  имат умението да дозират точното количество смъртоносна отрова, което да ви убие. Не си мислете, че са обитатели само на жежката пустиня, защото и в сибирския студ на Андите и Хималаите също оцеляват. Повечето видове скорпиони са отровни и токсините в отровата им блокират функциите на мозъка, от там спира дишането и жертвата умира от задушаване. Така, че не подценявайте малките скорпиони, защото те са смъртоносни за хората в повечето случаи.
  • Крокодил – сред най-смъртоносните за човека животни, крокодилът убива около 2000 човека годишно. Той е опасен и безмилостен хищник и се среща предимно в районите на Щатите, Австралия, Тропиците, Азия и Африка. Захапката му е с тежест от над 5000 килограма на квадратен сантиметър и често пъти чупи всяка кост в тялото на жертвата. Крокодилите дебнат търпеливо жертвите си и ги нападат, когато те въобще не очакват това. В Щатите и Австралия случаите на крокодили навлезли в градини на къщи са често явление.
Share.

Leave A Reply