Мюзикълът „Граф Монте Кристо” в София през октомври

0

Варна стана първият български град, в който се прави световна премиера на мюзикъл. Историческото събитие се случи на 28 юни в морската ни столица и бе част от фестивала „Опера в Летния театър”. Автор на мюзикъла „Граф Монте Кристо” по едноименния роман на Александър Дюма е Ив Деска.

Варненската публика се наслади на красив и пълен с технологични решения спектакъл. 3D мапингът, дело на Полина Герасимова, подсилваше кинематографичния ефект. Сценографията и костюмите са изготвени от Ася Стоименова, а хореографията е дело на Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева.
Режисьор на постановката беше Петко Бонев, а диригент – Страцимир Попов.
В мюзикъла се отличиха солистите от Варненска опера Илина Михайлова в ролята на Мерседес, Деян Вачков – абат Фария, Пламен Димитров – Данглар и Свилен Николов като Жерар дьо Вилфор и Борис Луков – Едмон Дантес. Има два говорни персонажа, които разказват историята – Александър Дюма и вече възрастният Граф Монте Кристо. Те се изпълняват от актьорите от Великотърновския и Сливенския театър, съответно Милен Иванов и Димитър Марков.
Постановката на Държавна опера Варна при Театрално-музикален продуцентски център Варна – „Граф Монте Кристо”, с подкрепата на Serdica Music, направи запомнящо се седмото издание на фестивала „Опера в Летния театър 2016”. Спектакълът откри фестивала „Сцена на вековете” във Велико Търново на 15 юли. Софиянци ще могат да му се насладят на 17 октомври в зала 1 на НДК в София.

Ив Деска е автор на либрретото, текстовете за песните и музиката на „Граф Монте Кристо”. Той е световноизвестен либретист, композитор, текстописец и продуцент, роден е през 1949 във Франция, работи основно в Щатите, Франция, Италия и Великобритания. В биографията му може да се отбележи, че записи на негови песни правят имена като Елвис Пресли, Глория Гейнър, Мишел Сарду, Пол Анка, Селин Дион и други световни звезди. Ив Деска е ръководил големи звукозаписни компании като Sony Associated Label, Carrere Records America и др. като продуцент в биографията си има продуцирано първото телевизионно предаване с Тримата тенори (Лучано Павароти, Хосе Карерас и Пласидо Доминго) през 1990. Неговото творчество е възнаградено с множество престижни награди. За постановката „Граф Монте Кристо” Ив Деска лично е избрал изпълнителите.
Share.

Leave A Reply