Нека бъдем честни пред себе си

0

Понякога половината на решението на даден проблем може да бъде неговото осъзнаване и признаване пред себе си. 

Винаги е било изключително трудно да признаеш пред себе си слабите ти страни. Една основна причина, поради която не признаваме слабите си страни е, че ни е срам от себе си или че се чувстваме виновни (пред себе си обикновено). А не трябва. Или защото се надяваме, че все някак нещата ще потръгнат и ще се справим без да търсим проблема, слабостите си и съответно да намерим решение. 

Всички знаем, че всеки има своите силни и слаби страни. Понякога да видим наистина силните ни страни също е трудно, особено що се отнася до талант, изкуство, лидерски и управленски умения. 

 Да кажем, че нещо в живота ни не се получава така, както искаме. Буксуваме, намираме се в „дупка”. Винаги има решение, но първо трябва да видим, че имаме проблем, че можем да си помогнем ако осъзнаем проблема, ако наистина потърсим решение и признаем пред себе си какъв е проблемът. 

Няма нито безгрешни хора, нито перфектни. Такова понятие, като перфектност всъщност няма, то е някаква представа в главата на даден човек за дадено нещо, която няма нищо общо с представата за перфектност на друг човек за същото нещо. Дори за друг човек това нещо може да е изключително маловажно. Важно е да се обърне внимание, че перфекционизмът в крайна степен е болестно състояние и може да ни срине живота, вместо да ни помогне да бъдем по-успешни. 

Всеки води някаква „битка” в живота си, така че нямаме право да се чувстваме сякаш не ставаме за нищо и да се отказваме. В много случай си казваме, че сме съсипали живота си, че сме пропиляли много време, че сме направили тъпи грешки и това ни отчайва да се бориме и да гледаме напред към целите си, а и да си поставяме нови цели. А не трябва. Това е нещо нормално и се случва на всеки в даден етап от живота. Важното е да си извлечем поуките и да не се пречупваме. Човек може да си каже, че му се случват тези неща, защото е извършил нещо лошо, наранил е близки хора, например, или пък не е достатъчно силен, умен и добър и затова му се случва всичко това и трябва да си търпи последствията. А това не е така – реакцията към случилото се ни определя какви сме, дали сме достатъчно борбени, умни, адаптивни или просто сме се отчаяли и не виждаме нищо хубаво. И точно тази реакция към трудностите показва характер, прави характер и ни прави успешни или примирени (губещи). А ако чувстваме, че сме наранили близки хора, винаги можем да направим нещо добро, да помагаме, да се опитаме да не правим същите грешки, да поправим, каквото е възможно и да вървим смело напред.

 Е, ако преобладава отчаяние в мислите ви, чувство за вина, чувство, че трябва да си страдате и да не правите нищо, за да излезете от тази “дупка”, опитайте се да си вярвате повече, да си вземете онзи “втори шанс” в живота сами, защото той не се дава даром, да се върнете отново на успешния път, както и задължително потърсете помощ – от приятели, роднини, психолог, ментор. Както и едно важно и пренебрегвано нещо в България – правете си редовно качествени профилактични прегледи и си обръщайте внимание на психическото и физическото здраве, на храненето, на съня и на здравословния начин на живот. Понякога нещата не се получават именно заради нелекуван или неоткрит здравословен проблем, а не че толкова си можем, нямаме добра концентрация, мотивация, мързи ни и тн. А освен това, много важни са контактите и общуването – ако се затворим в себе си, не ни чака решението на проблемите, а се вкарваме в още по-сериозна психологическа дупка. 

Не действайте като обречени, победени, отчаяни – не е добре за никого това. 

Човек винаги има за какво да се бори и какво да подобрява в живота си. Също така всеки има своите мъки, тревоги и трудности. Всеки знае цената на успеха си и кое нарича успех. Успех за всеки е понятие с различно значение. 

И накрая ако сме признали пред себе си проблема, ако сме потърсили решение, осъзнали сме как стоят нещата, изяснили сме си целите, е добре да се опитаме да се адаптираме и да намерим най-подходящият начин на работа за нас, така че да ни се получават нещата. Също така да се хвърлим напред към мечтите смело, защото в поговорката “апетитът идва с яденето” има изключително много истина . 

За да си помогнем в търсенето на проблемите, които ни пречат да бъдем успешни, е добър съвет да си направим Self SWOT анализ (да опишем силните и слабите си страни, възможностите и опасностите).  

Share.

Leave A Reply