Ямбол отпразнува празника на града със здрав рок и бира

0

Ямбол показаха, че знаят как да честват празника на града си. Бирфестът, съчетан със здрав рок от висока класа, се превърна в запомнящо се събитие за жителите на града, както и привлече много туристи от други места в България.

Тъй като имам лични впечатления от последният ден от Бирфест Ямбол, ще пиша директно за него, а именно голямото събитие за града и страната изобщо – музиката на великите Рейнбоу, изпълнена от бившите вокалисти на легендарната група Doogie White (Дъги Уайт) и Graham Bonnet (Греъм Бонит), като проекта Voices of Rainbow се състои още от световноизвестните имена в жанра: Davey Rimmer (Дейви Римър – настоящ басист на Юрая Хийп), Gary Baldwin (Гари Болдуин – клавишни), Kaitner Z Doka (Кайтнер Зи Дока – соло китара), Bernhard Weltz (Бернард Велц – барабани).

Преди да ме омагьоса магията на музиката на Rainbow и да забравя за умората в краката от часовете стоене най-отпред пред сцената, както и пътуването от почти другия край на България, на сцената излязоха местната група Cross. Ямболските музиканти изпълниха предимно кавъри на популярни и обичани от няколко поколения рок фенове песни. Освен кавърите, на които всички припявахме, група Cross изпълни и няколко авторски парчета, една от които успя доста да ме грабне и ако не се лъжа, се казва „Надпревара”. Вокалистът на Крос не случайно каза в представянето на авторските песни, че са устояли на времето. Единственото нетипично за подгряваща група беше доста дългият им сет от около два часа.За проектът „Гласовете на Рейнбоу” , който се състои от всички тези виртуозни музиканти, бившите вокалисти на Rainbow Дуги Уайт и Греъм Бонет, всичко казано и написано ще бъде малко. Първи на сцената се качи Doogie White, още с първата песен Kill The King ни отвя и ни вкара в магията на Rainbow. Публиката бяхме подгряли добре и се бяхме разпяли, така че е ясно за хората, които посещават рок концерти за какво изживяване и емоция става въпрос. Пяхме с Дъги и Греъм от първата до последната песен, насладихме се на свиренето на музиканти от най-високо световно ниво. Финалът естествено беше съвместно изпълнение на Дъги Уайт и Греъм Бонит на песента от ерата на незабравимия Рони Джеймс Дио Long Live Rock ‘N Roll! Да, очевидно е, че ще живее вечно рок музиката – толкова много млади рок фенове пяха и се кефиха на песни, създадени сигурно около годините на раждане на родителите им. Да, за такава емоция става въпрос – няма значение дали отиваш сам или с компания, изживяването е страхотно на концерт.   

Голямо благодаря на организаторите и кмета на Ямбол за всичката тази емоция, която подариха на феновете на рока в красивия градски парк. А и ме накараха да посетя този приятен български град с чист влажен въздух и много зеленина. По отношение на организацията всичко беше както подобава за фестивал от такъв род – наливна бира, скара, безалкохолни и вода, еко тоалетни, полиция, много добро озвучаване и осветление на сцената, широко пространство. Предимството да се правят фестивали в тази част на страната е, че лесно и бързо се стига до там с кола или автобус, защото е низина и пътищата са равни и с добра видимост. Локацията наистина е важна за провеждането на дадено събитие – в случая имаше много фенове от съседните градове, както и от цяла България.

След всичко преживяно, остава само да си пожелаем кметът на града да си спази обещанието и догодина да има отново Бирфест Ямбол с много здрав рок. А и заради толкова много млади почитатели си заслужават усилията.

Share.

Leave A Reply