Светлана Лобода – биография и любопитни факти

0

Биография:

Светлана Лобода – певица, която нашумя много още като бивша вокалистка на музикалната група „Виа Гра” (Nu Virgos). Сега Светлана се изявява като соло изпълнителка, пише текстове за песни, работи като телевизионна водеща и дори пусна на модния пазар своята скандална марка дизайнерски дрехи.

Известна като една от най-самобитните звезди в родния шоубизнес на Украйна, тя е родена на 18 Октомври 1982 година в Киев. Нейното влечение към музиката се е породило още от ранна детска възраст: Светлана при всяка възможност показвала своите певчески данни пред всички роднини и винаги печелила овациите им.

В развитието на нейните музикални способности, голяма заслуга освен родителите ѝ, заема и нейната баба, която е бивша оперна певица. Людмила Лобода много се е надявала, че нейната гласовита внучка ще достигне музикални висоти, от които тя самата навремето се е отказала, въпреки че е била певица с добра перспектива за развитие. Именно тя е мотивирала малката Лобода да продължава с уроците си в музикалното училище, дори когато видимо ѝ доскучавало от тях.

Музика:

От всички учебни заведения, които се занимават с вокално майсторство или сценични изкуства, Лобода предпочела Естрадно-цирковата академия със специалност „Поп и джаз пеене”. Но в часовете на Светлана бързо ѝ доскучало само да учи за музиката на теория и още първи курс решава да започне своята поп кариера и решава да се присъедини към групата ‘Капучино”, която е била ръководена от Виктор Дорошенко.

Групата се радва на огромен успех и бързо си създава име в украинския шоубизнес, поради което правят свое международно турне. След известно време Лобода осъзнава, че ролята ѝ в тази група и самият ѝ формат, не е по нейния вкус. Певицата прекъсва договора си с „Капучино”, въпреки че ѝ оставали още две години от него.

Светлана намерила себе си в ексцентричността си. По съвет на нейна приятелка, тя приела имиджа на певица, която никога не сваля своите тъмни очи и внимателно пази своя личен живот в тайна. Това си Алтер его тя нарекла Алисия Горн.

Три дни преди настъпването на 2014 година е била създадена новата група „Кеч”. Лобода сама сътворила репертоара и сценичния образ на групата. Отделно тя била и главната вокалистка в групата. На един от концертите на новата група, Светлана е била забелязана от Константин Меладзе – след което, целият ѝ живот се променил главоломно.

ВИА Гра
Светлана отишла на кастинга на новия проект на Меладзе и когато тя влязла в крайния списък на участници ѝ казали, че това не е точно кастинг, а възнамеряват да заменят една от вокалистките в групата „ВИА Гра”.

До този момент групата „ВИА Гра” е била по известна не със своята музика, а по-скоро с привлекателния външен вид на вокалистките. Лобода от своя страна освен отлични музикални данни, тя се отличила от другите момичета на кастинга със своята красота и привлекателност. Светлана победила в тази борба и успешно заменила Анна Седоковой.

Живота в групата се оказал пълен с напрежение. По-късно Лобода признала, че тогава се чувствало като винтче в огромна машина. Тя видяла колко изморени били нейните колежки в групата – Вера Брежнева и Мадежда Мейхер, а тя самата все още се държала само заради вътрешната си енергия.

Само за седмица всички песни били пренаписани като се има предвид нейния глас. Но напрежението се е появило не само от вниманието към нея, но и всички участия и събития, които е било нужно да вземе участие и даде всичко от себе си. Друго нещо, което действало много негативно психически на момичетата от групата е, че те били ограничени в импровизациите си на сцената, както и в поведението си пред камерата.

След като осъзнала, че тези граници не и подхождат на съзнанието и стила ѝ, през Ноември 2004 година тя решава да напусне групата.

Солова кариера:

Само месец след като напуска групата, Светлана пуска своя първи сингъл „Черно-бяла зима” (бук. пр. „Чёрно-белая зима“), чийто видеоклип е заснет от Аланом Бадоевим.

Година по-късно излиза и песента ѝ „Аз ще те забравя” (бук. пр. „Я забуду тебя“) , която разкрива лиричния талант на Лобода. С тази си песен певицата печели и първата си награда: Видеото към песента е победило на португалски конкурс за най-добър чуждестранен видеоклип.

В края на 2005 излиза и първият ѝ албум – „Ти няма да забравиш”. С този си албум тя се утвърждава като изключителна изпълнителка на бавни, нежни и романтични балади.
През 2006 година започва и развива още един свой талант, а именно на телевизионна водеща.  Първо започва да води предаването „Шоумания”, а после се присъединява и към проекта „Мис СНГ”. Успоредно на новото си амплоа, певицата пуска и нови сингли, от които всеки един се превръщал в хит. Така и певицата започва да се занимава активно и с благотворителна дейност – прави изложба от собствени фотографии в помощ на онкоболни деца.

Светлана представя Украйна на Евровизия 2009 година в Москва. На нейното изпълнение тя се появява цялата в бинтове, чрез което иска да обърне внимание на своята социална акция „Спрете насилието в семействата”.

През 2013 година Светлана получава наградата „Заслужил изпълнител на Украйна” – едно от най-големите доказателства за успеха на певицата.

Share.

Leave A Reply