За „Изкуството е…“, Джо Лин Търнър и Еридан

0

Музикантите от група Еридан доказаха, че в България има музиканти на световно ниво и в хард рок музиката. Концертите им в Монтана и Троян със световната рок звезда Джо Лин Търнър  бяха страхотни, с перфектно озвучаване и организация.
joe_lynn_turner_
Тъй като често не си оценяваме родното, чужденците ни ценят подобаващо. Всъщност, този парадокс се получава не само у нас. Класата на Еридан си личеше и от настроението, с което пя Джо. Има достатъчно клипчета в ютюб, доказателство за думите ми. Но и трябва да се знае от обикновения музикален фен, че звукът от обикновена камера (най-вече разположена не добре) не може да даде точна представа за това дали е пял певецът вярно и перфектно, дали са свирили музикантите добре и дали озвучаването е било на ниво. Това става ясно само на живо или при запис с високо качество, направен с професионална техника. Така или иначе, като става въпрос за музика, истинският кеф е да си на концерта, така че го правете, когато имате възможност. Пиша това, тъй като е лесно да се дават оценки и критики по някакво клипче от интернет за качеството на изпълнителите и звука.

Организацията в Монтана трябва да бъде за пример на много хора у нас – предимно млади, защото една 25 годишна млада амбициозна дама, Нелиан Николова, показа на много общини и клубове как се прави. С огромно желание, отдаване на каузата и труд, разбира се. Всъщност, както всичко останало в живота. И парите са важни, но не са всичко. Поздрави и за организаторите  на Рок академия Троян – прави се нещо за изкуството и то не е никак малко.

„Прекрасни сте, всички носите мечти и надежди. Нека те се превърнат в реалност!” – каза Джо Лин Търнър на децата. Той посвети емблематичната песен на Рейнбоу от неговия период в групата Street of Dreams („Улицата на мечтите”) на младите таланти. По време на изпълнението си на песента той покани талантливи деца на сцената да пеят с него, а също така те продължиха да се забавляват там и по време на изпълнението на Smoke on the Water.

izkustvoto_e_montana

От друга страна – изкуството е носител на силни послания и ценности. Изкуството може да даде тласък към даден тип промяна. Изкуството е сила, която под една или друга форма ни влияе много, но често не осъзнаваме това.

Изкуството трябва да може да подкрепя духовно хората. А в наши дни и образова младото поколение до голяма степен чрез посланията си. Изкуството може да предпази индивида от емоционално рухване, което от своя страна да доведе до много сериозни последици за човешкото здраве и психика. Важно е да посоча, че много болести са резултат на силен стрес и в такъв момент който и да било вид изкуство би бил в помощ на човека. Изкуството служи и за опазване на културата на един народ и съхраняване на неговата идентичност като такъв. Изкуството помага и на самите творци. И дори те да са на ниво любители. Предпазва от тръгване по погрешен път в живота, особено това важи за по-силно чувствителните хора.

„Изкуството е…” един организиран чудесно фестивал в Монтана, България. Фестивал с кауза. Кауза, ориентирана към нашето бъдеще – децата. Да бъдат информирани за проблема с трафика на хора и насилието. Да бъдат информирани и родителите на тези деца за това какво могат да направят, как да предпазят децата си или просто да им покажат един различен път – да изразят себе си чрез някой от видовете в сферата на изкуството. В първата част на фестивала беше даден шанс на всички деца и младежи да покажат певчески, музикални и танцувални способности на сцената, на която пя световната звезда Джо Лин Търнър и свириха българите от група Еридан. И в някои от тях си проличаха доста добри заложби, които със здрава работа и отдаване могат да развият и да постигнат нещо голямо. Но най-важното е, че всички се забавлявахме много и стана един страхотен празник. Пожелавам си нещо такова да се случва в повече градове в страната ни.
Share.

Leave A Reply