Какво да не правим, ако искаме да имаме здрава и хубава коса

0

Всички искаме да имаме хубава и здрава коса, това е повече от ясно. Често правим какво ли не, само и само косата ни да бъде малко по-лъскава, жизнена, обемна и тн. Склонни сме да отделяме не малко време и средства, за да имаме хубава коса. Често, обаче, в желанието си да накараме косата ни да засияе, може да се получи обратен ефект и да прекалим с грижите, както и да загубим твърде много време и пари, за които по-късно ще ни е яд. Това е така, защото така ни е устроена природата, да обичаме красивото, да обръщаме внимание на външния си вид и да правим всичко възможно, за да се харесваме повече или пък за да ни харесат повече. Важно е, обаче, да усетим навреме дали усилията ни дават своето отражение и дали си средствата и времето, които отделяме за грижа за косата, не са твърде много спрямо ефекта, който се получава. Ето няколко съвета какво не трябва да правим, за да не съсипем косата си. 

  • Не връзвайте косата си, когато е току-що измита. Връзването на влажната все още коса може да я увреди, тъй като когато косата е измита току-що и изсушена със сешоар, косъма все още няма своята нормална еластичност и структурата на косата може да се увреди.
  • Не се боядисвайте сами, особено ако това ще ви е първото боядисване на косата. Най-добре не правете това у дома си, тъй като е много вероятно да не се получи желаният ефект и така или иначе да ви се наложи да посетите фризьорския салон. От друга страна може да увредите косата си, тъй като е възможно да не прецените рисковете от използването на избраната от вас боя за коса. Във фризьорския салон определено ще ви насочат какви продукти са подходящи за вашия тип коса, каква козметика за боядисана коса да използвате и изобщо как да поддържате боядисаната си коса в хубав вид. 
  • Не използвайте най-евтината козметика за коса. Скъпото не винаги означава, че е най-качествено и най-добро, но най-евтиното със сигурност не е особено качествено. Има много фактори, които определят цената на един продукт, но качественото никога няма да бъде най-евтиното. Затова бъдете внимателни с козметиката, която ползвате. 
  • Не третирайте твърде много косата си, особено ако имате хубава естествена коса (в повечето случаи естественото е най-хубаво). Пресата за коса, боядисването и още други видове третиране дават своите странични ефекти и косата се уврежда, започва да изглежда безжизнена и суха, изтънена и без блясък и обем. Затова е важно все пак да не прекаляваме с третирането на косата ни. От друга страна третирането води до използването на скъпи продукти за възстановяване на косата, до често посещение на фризьорския салон и в края на краищата косата си остава увредена за известен период от време, а разходите ни се увеличават многократно.  
Share.

Leave A Reply