Дълголетниците на животинското царство

0

Дълголетниците на животинското царство не са много, но пък и не ги броим на пръстите на ръката си. Те са странна смесица от функционални странности, атрактивна визия и уникален инстинкт са самосъхранение от природата. Няма да можем да ви изброим всички най-дълго живеещи животни на земята, но пък ще ви представим едни от най-атрактивните от тях.

  1. Медузата – медузите са честно казано безсмъртни, колкото и странно да ни звучи. Природата е създала така тези пихтиести същества, че те постоянно се регенерират и обновяват. Тоест достигайки до определен цикъл от развитието си, те могат да се трансформират с лекота отново в полип. Така цикъла на съществуването им никога не се прекъсва, а само се регенерира! Медузите са едни от първите многоклетъчни животни появили се преди повече от седемстотин милиона години. Най-голямата открита в света медуза е тежала над 380 килограма. Въпреки, че нямат мозък медузите имат силно развита нервна система и улавят плячката си благодарение на нея. Отровата, която изпускат за парализиране на жертвите си и за защита силно дразни човешката кожа.
  2. Водна гъба – стомна – като цяло водните гъби не са много дълголетни, но тази обитателка на морските дълбини в Антарктика може да живее цели 1550 години. По форма водната гъба прилича на стомна и обикновено се развива в колонии от по няколко гъби с различни размери. Възрастните екземпляри имат силно пореста структура, бяло-жълт цвят и улавят в големите си отвори малки насекоми и планктон за храна. По морското дъно на Антарктика, този вид е сред дълголетниците на животинското царство и често пъти прилича на стилизация в натюрморт.
  3. Солено водна мида – Арктика – мидата е единствения останал представител на своето семейство – Арктика. Тя се среща във водите на Атлантическия океан на север и тези на Северния ледовит океан на юг. Храни се с планктон и се опложда външно. Сред дълголетниците на животинското царство я нарежда изследване от 2007 година, което датира мида от вида на цели 410 години. Възрастта на мидата е установена благодарение на пръстените по черупката и.
  4. Дълбоководна риба – Рокфиш – освен достигаща дълголетие от близо 200 години, тази риба изглежда доста причудливо. Тя се среща в дълбоките води на Северния Тих океан, най-вече близо до Япония. Рибата има ярка оранжева окраска и средно големи размери, за да съществува максимално добре дълбоко на дъното, на океана. Хрилете и са силно уголемени, а масивната и глава контрастира на фона на гладкото и тяло. Гръбначната и перка е с бодлива структура.
  • Дълголетниците на животинското царство, като тези са уникална гледка, но има и още много видове, които трябва да се споменат, като червения морски таралеж, гренландския кит, рибите Кои и морския тръбен червей, както и много други.
Share.

Leave A Reply