Диана фон Фюрстенберг: живата легенда на американската мода

0

Не всеки дизайнер може да се похвали с биография, която привлича на спиращ дъха роман. И не всеки създава дреха, способна да промени стила на живот на цяло едно поколение. Точно това успява да направи принцеса Фон Фюрстенберг.

Няма нищо невъзможно

Удивителната история на живота и започва от момента, в който няколко часа след годежа на майката на бъдещата дизайнерка е изпратена в концлагер от нацистите. Но силният характер, веселият нрав и издръжливостта и помагат да оцелее в ада. Когато излиза на свобода, лекарите и поставят ужасна диагноза – безплодие. Но минават само десет месеца и… на бял свят се появява очарователно бебе, което кръщават Диана.

Няма нищо невъзможно за тези, които наистина искат да постигнат своето – така мислят родителите, така ще мисли и тяхната дъщеря.

Златната двойка

Диана расте безгрижно, учи в най-добрите частни училища на Швейцария, после идва ред на Оксфорд и на Мадридския университет, където усвоява испански. Докато прекарва лятната си ваканция в Алпите, среща своя бъдещ съпруг, немския принц Егон фон Фюрстенберг. Романът им продължава почти четири години и в резултат двайсет и две годишната студентка, бременна в третия месец, се омъжва и става принцеса.

Красиви и много богати, те се заселват в Ню Йорк, блестят във висшето общество, сприятеляват се със Салвадор Дали и с множество представители на кралски фамилии. Пресата не ги оставя на мира и заглавията на статиите в нюйорските вестници се свеждат общо взето до: „Тази златна двойка може да си позволи всичко!“ Но достатъчен ли е бохемският живот, за да бъдат щастливи? Очевидно не, след като се разделят през 1973г.

Новата малка черна рокля

Диана смята, че годините на брака са и били от полза – именно тогава тя осъзнава, че иска да се занимава с дизайн на облекло. „В минутата, когато дадох съгласието си да стана жена на принца, реших да правя кариера. Исках да се осъществя като личност и като професионалист, а не да бъда само момиче, успяло да си намери добре обезпечен съпруг.“

В промеждутъка между светските приеми тя започва да изгражда собствения си бизнес. Списание „Вог“ публикува няколко симпатични модела, а легендарната му главна редакторка Даяна Вриланд съветва съименничката си да представи своята първа колекция на Седмицата на модата в Ню Йорк.

Дефилето предизвиква истински фурор. Култовата трикотажна рокля с прихлупваща се предница – моделът „прегърни ме“, предизвиква възторга на взискателната публика и кара специалистите да я сравняват с малката черна рокля на Шанел.

diane-von-furstenberg-spring-2014-campaign2Тортата на успеха

Диана фон Фюрстенберг прекрасно си дава сметка, че нищо в живота и не става случайно. Да, тя е облагодетелствана от съдбата и още в началото на кариерата си разполага със завидни възможности. Но успява правилно да се възползва от тях. Ето какво споделя: „Бях красива, млада и богата. Бях принцеса и имах връзки във висшето общество. Разбира се, това ми помогна. Но аз винаги съм живяла сред хора с подобни привилегии. Те обаче не направиха нищо подобно. Затова човек може да изпече вкусна торта, но може и само да смеси съставките, които ще са необходими. Резултът ще бъде различен. Така се случи и в моя живот – аз сама изпекох тортата на успеха си!“ Дизайнерката не се ограничава само с проектирането на дрехи и през 1975г. лансира своя лек и романтичен парфюм „Татяна“, наречен така в чест на малката и дъщеря. Скоро получава лиценз за марката DVF и пуска разнообразна продукция със собственото си име – от мебели и чанти до очила и парфюми. Минава съвсем малко време и бизнесът започва да и носи милиони. Пак тогава става нещо много по-важно – среща човека, когото обича и до днес и с когото ще съедините съдбата си много години по-късно…

„Само жена може да създаде практична и удобна дреха.“

Човек от миналото

От един момент нататък Диана изгубва контрол над ситуацията. „Компанията ми се разрастваше прекалено бързо, аз правех грешки и не разбирах това. За всичко обвинявах своето обкръжение!“ Постепенно марката и губи своята популярност, принцесата я закрива през 1983г и заминава за Париж. Там основава малко издателство и… превежда книги от английски на френски.

Само след пет години никой не си спомня името и. Изпада в депресия: „Станах човек от миналото…“ Нещо, с което отказва да се примири – та нейната империя, нейният бизнес са родени благодарение на таланта, ума и енергията и. Затова решава да ги възроди като феникс от пепелта и отново си припомня девиза на своето семейство: „Няма нищо невъзможно.“

Аз пак съм тук!

WRENCH LTD ID: FILM ID: CAMERA ID:

През 1990г. Диана се завръща в Ню Йорк – града на нейния успех. Без да губи време, издава серия книги, посветени на интериора, а след година става първооткривател на телевизионните продажби, безкрайно популярни в епохата, предхождаща интернет. Нейната първа колекция за телевизията Silk Assets се разпродава за два часа и и носи повече от милион долара. Точно толкова не и достига, за да започне всичко отначало.

Най-голямата радост обаче и носи широко тиражираната в модните списания информация, че роклите, които е създала през 70-те, са отново на гребена на вълната, че младите и елегантни жени търсят във винтидж магазините и по разпродажби същите тези модели „прегърни ме“. Предстои и обаче едно съвършено неочаквано изпитание – рак на езика. „Това е смешна диагноза, но на мен не ми беше никак весело“, разказва дизайнерката. Какво пък, нея винаги са я сравнявали с тръстика – огъва се, без да се чупи. В продължение на месеци се бори упорито с мъчителната болест и я побеждава.

Новият живот

dvfОт 1990г. насам марката DVF отново става популярен участник в Нюйоркската седмица на модата. Днес тя се продава в повече от 700 бутици по света, включително в най-престижните и най-скъпите магазини на Европа и Америка. Освен че създава по две колекции годишно, Диана фон Фюрстенберг е и консултант на няколко списания, продължава да издава книги, оглавява Съвета на американските модни дизайнери. А есенно-зимните и модели, в които откриваме неповторима комбинация от женственост и неизменна практичност, са обявени от критиката за образец на съвършенство. Между другото, това не е краят на историята – все още не сме казали нито дума за личния живот на принцесата. През 2001г. Бари Дилър, бивш шеф на „Парамаунт Пикчърс“ и днешен медиен магнат, най-после получава съгласието и да се омъжи за него. Романът, продължил 26 години, завършва с брак, а човекът, когото тя обича цял живот, и поднася 26 пръстена с диаманти – по един за всяка година от връзката им. Едва след втория си брак и след повече от три десетилетия живот в Америка, Диана решава да стане гражданка на САЩ. И сега не само фактически, но и де юре може да бъде наречена американска легенда.

Няма да е зле да анализираме успеха на прочутия модел в контекста на социалните промени, съпътстващи 70-те години. Спомнете си символите на онова време: децата на цветята, техните дрехи, музика и начин на живот, които разтърсват планетата, студентските протести, борбата за равноправие между половете, за свобода на избора и за свободна любов. Неслучайно идеята за пределно комфортната и демократична рокля, уместна във всеки един сезон на годината, се ражда именно тогава.Diane_von_Furstenberg3

Харесват я домакини и холивудски звезди, тийнейджърки и дами на преклонна възраст, аристократки и работещи момичета. Обличат я в офиса, на прием, в театъра, ресторанта и даже на пикник, допълват я със скъпоценности или с евтини бижута. Носят я, защото е удобна, необикновена, женствена и главното – практична.

Тази удивителна дреха получава дори признанието на лидерките на феминисткото движение, които по принцип отричат роклите. Те обаче благославят творението на Диана фон Фюрстенберг като един от символите на освобождаването на жените от оковите на модата.
Share.

Leave A Reply