Избор на кафе на зърна

0

Кафето е любимата напитка на множество хора по света. Винаги е бил спорен въпросът дали е полезно или вредно и в каква степен. Поне засега е трудно да бъдат доказани вредните ефекти от чаша или повече кафе на ден, вреди има при прекаляване с количествата (както и всяко при нещо) така че човек не трябва да се притеснява по отношение дневната си доза от ароматната напитка. Даже има множество полезни съставки, като антиоксиданти, минерали и др. След като не е вредно, защо да не се насладим на качествено ароматно кафе според нашия вкус за интензитет и кофеиново съдържание.

Кафето на зърна се разделя на два основни типа: Арабика и Робуста. Арабика се характеризира с по-силен аромат, но е с по-висока киселинност и по-ниско кофеиново съдържание, а Робуста – с по-голямо съдържание на кофеин и е доста по-горчив. И Арабика, и Робуста имат своите различия в зависимост от климатични условия, почви, влажност и съответно район на производство. Степента и начина на изпичане на кафеените зърна също дава разлика във вкуса и аромата на кафето.

Кафето като напитка за да има толкова различни вкусове, зависи от няколко фактора, основните от които биват: комбинация от различните видове кафе на зърна, степен на печене на кафеените зърна, начин на приготвяне.
В последните години освен кафе на зърна, много машини използват капсули за направата на ароматната напитка.

Пакетчетата с кафе на зърна на различните марки и бленди на дадена марка имат понякога дори значителни разлики. Комбинациите от различни сортове, различни подвидове на даден сорт, съответно от отглеждани плантации в различни райони и различната степен на изпичане могат да бъдат много и да доведат до сериозни разлики в крайния продукт – чаша кафе. Кафе на зърна се избира според това какъв вкус имаме и колко силно искаме да бъде кафето ни. За тази цел на пакетите с кафе на зърна е обозначено какъв интензитет има, какъв тип е, дали е силно изпечено или не, както и какво е съотношението на основните сортове Робуста спрямо Арабика.

По отношение на избора ни за кафе на зърна не винаги цената може да бъде фактор за качество. Скъпото кафе няма как да не е с добри вкусови качества, но понякога цената се оскъпява много в зависимост държавата на производство, начин на отглеждане на плантациите, внос и тн.Share.

Leave A Reply