Любо Киров – певец, композитор и текстописец

0

Любо Киров е една от най-артистичните натури, която българската музикална сцена познава. Освен, че неговият глас е сред най-красивите в родната поп музика, талантът му излиза от познатите рамки, преливайки в композирането на мелодии и писането на текстове за песни. И именно разностранните му дарби са в основата на създаването на едни от най-красивите и смислени български песни, които малки и големи и днес знаят наизуст и пеят с пълно гърло.

Музикалният си прощапулник Любо прави на един свой рожден ден, когато родителите му му подаряват първото пиано. Това се оказва преломен момент в неговия живот, защото умението му на пианист след години ще роди редица прекрасни мелодии, които ще превземат родните класации. Другият инструмент, на който се научава да свири младият Любо, са барабаните и се получава така, че става барабанист на дуум метъл групата „Mortal Remains“.

Любопитно е обаче, че въпреки че отрано открива своя музикален талант, Любо бива привлечен повече от един друг вид изкуство. А именно от рисуването и от художественото обработване на глина. Така през 1993 г. се записва да следва висшето си образование в Софийската художествена академия, където е приет със специалност „Керамика“.

Музиката обаче се оказва по-силна от изработката на вазички и скоро след като завършва решава да продължи да развива гласовата си дарба. Така той става част от известната тогава клубна група „Mr. White“, с която работи до 2000 г. С нея Любов прави проедица от успешни национални турнета, на които публиката бурно аплодира най-големия им хит – песента „Нещо смешно”.

Истинската кариера на Любо обаче стартира през първата година на новото хилядолетие, когато става част от популярната група „Те“.  Интересното е, че освен вокал, той е още и автор на песните, които изпълнява заедно със своите колеги. Първият им албум носи названието „Местоимения“ (2001 г.) и включва едни от най-емблематичните парчета, с които Любо е познат и до днес – вечната „Има ли цветя“, „Уморени“, „Ти“, „All right“ в дует с Мария Илиева и др. „Различен“ е вторият студиен албум на „Те“, който излиза през 2003 г. и в него са включени парчета като „Мога“, „Ще те намеря“ и „Още не знам“.Успехът на „Те“ е главоломен и песните на групата бързо се превръщат в едни от най-популярните за своето време, като дори достигат до челните места на най-авторитетните радио и телевизионни класации за българска музика. Групата организира множество успешни концерти и турнета в страната и чужбина и дори получава първа награда на фестивала „Албена“.

Но както всяка красива приказка, и тази има своя край. След седем успешни години работа с музикантите от „Те“ Любо напуска групата, с което създава много работа на жълтата преса. Родните таблоиди се надпреварват с хъса на олимпийски състезатели да измислят различни и коя от коя по-невероятни причини за раздялата им. Но Киров е непреклонен и не си позволява да каже и една лоша дума за своите колеги и дори твърди, че въпреки всичко, продължава да поддържа добри отношения с тях.

Както е казъл народът – всяко чудо за три дни. Така от 2007 г. насам започва самостоятелната кариера на Любо, чийто старт, напук на всички недоброжелатели, се оказва повече от успешен. Още с първата си солова песен – „Отново вярвам“, той печели наградата на българските журналисти в конкурса „Златна пролет“, организиран от Българско национално радио.

Това, че вече не е обвързан с група позволява на Любо да развихри и целия си поетически потенциал. Така умението му да създава красива лирика за вокална интерпретация бива оценено от много български изпълнители и той пише едни от най-красивите си текстове за свои колеги, сред които са имена като Мария Илиева, Ирина Флорин, Тони, група „Каффе“, група „032“, група „Сафо“, група „Ahead“ и много други. Освен популярен автор на текстове, той е поканен и за гост-вокалист в песента „Ако някога“ на проекта “Дони Естрада”, и записва популярния си дует със Сантра – „Без теб”.

През 2010 г. излиза и първият самостоятелен албум на талантливия певец, носещ заглавието „Любо 2010“. Той съдържа най-големите му хитове след раздялата с „Те“, сред които „Забранена любов“ (създадена за едноименния сериал на Нова телевизия), „Аз и ти“ (с хората от Гетото), „Говори ми на „ти“ , „Искаш ли“ в друет с Камелия Тодорова, „На края на света“, „Tonight “ с италианската звезда Алесия Д’андреа и още много. Огромно постижение в кариерата му е и включването на три от парчетата му („Говори ми на „ти“, „Tonight“ и „Отново вярвам“) в една от най-авторитетните класации на МТV – Europe’s World Chart Express.

Какво всъщност наистина отличава Любо от неговите колеги? Вече години наред той е един от малкото изпълнители в България, които не се увличат по „днешната мода“ да правят т.нар. песни еднодневки с единствената цел да печелят пари от тях. Любо никога не изневерява на стила си и дискографията му прелива единствено от красиви и смислени песни за ценители, отличаващи се със силни послания и пленителни мелодии.

Българската публика не може да бъде излъгана и заради всичко това не е странно, че през всичките тези години тя му присъжда редица престижни награди, сред които две за изпълнител на годината (през 2012 и 2014 г.), за най-добра песен през 2007 г., за най-добра група на 2005 г. и др.
Share.

Leave A Reply