Много задачи – психологически срив

0

Многото и разнообразни задачи, които ни се събират в даден момент от живота, могат сериозно да ни се отразят на психичното състояние и на мотивацията. Понякога се чудим, защо не се справяме и буксуваме. Натрупването на много задачи и задължения, които трябва да извършим, могат значително да ни се отразят. В дадена ситуация се чудим с коя задача да започнем, започваме да ставаме нерешителни, изнервяме се, че нищо не върви и накрая почти нищо не започваме. Това може да ни демотивира наистина много. В живота на всеки човек в един или друг момент се случват подобни ситуации, породени от някаква рязка промяна в живота, загуба на близък човек, заболяване, инцидент или уволнение например. Точно тези екстремни моменти поставят характера ни на изпитание и се опитват да ни направят по-силни. Те причиняват много стрес, който ни се отразява по един или друг начин на психиката. При силен стрес всички знаем, че се отделят определени хормони и вещества, които могат да ни се отразят в бъдеще на здравето ни. От друга страна такива събития често се свързват с неочаквани задачи и задължения, които трябва да свършим. В един такъв момент плановете ни могат да се объркат и на сто процента даже и в последствие се чудим с извършването на какво да започнем, как да планираме деня си, и накрая може почти нищо да не сме свършили. 

Съвет за такива ситуации е да си направим бърз план и да си записваме задачите. Също така да използваме мобилните приложения за планиране на задачи, като Trello (много удобно, безплатно и без реклами)  Evernote (също удобно, безплатно и без реклами) и други подобни task мениджъри. Обикновено безплатните им версии вършат чудесна работа. В такива моменти е добре да свикнем да си водим график (ако досега не сме), бележки и да записваме задачите и сроковете им.  

Друг съвет е, да се опитаме да гледаме положително, да мислим за здравето си и за емоционалното си състояние. Да приемем случилото се като възможност да излезем по-силни от ситуацията, както и че това се случва не само на нас, така че не трябва да се отчайваме, а да гледаме напред. 

Share.

Leave A Reply