„Походът на жените” и отстояването на гражданските права

0

„Походът на жените” не е протест срещу няколкото вулгарни думи, изречени от американския президент Доналд Тръмп в предизборната му кампания. Жените в САЩ протестират срещу нарушените им граждански права и в частност отменената здравна реформа, извършена от бившия президент Барак Обама, известна като „Obamacare”.

Не пиша от американофилска позиция, нито от русофилска, нито пък от феминистка – пиша от чисто гражданска. Проблемът с правата на жените, използването на омразна реч спрямо различните раси, пол и сексуална ориентация, както и с изказаното желание от Доналд Тръмп да отмени Здравната реформа, в случая си е на американските граждани, защото Тръмп е техният президент и конфликтът им е с него. И те реагират навреме – протестират, обединени в исканията си, подкрепяни от множество известни личности, които рискуват репутацията си. Протестират масово и отстояват гражданските си права – права, базирани на здрав разум, а не на полови, социални, етнически и каквито и да било други различния.

„Походът на жените” е един прост пример, който ние, българските граждани, трябва да вземем по отношение на отстояването на гражданските ни права.

Нарушават ти правата – търсиш си ги по правилния начин – с протест. Хората в развитите общества така правят – при нередности се обединяват и казват каквото имат да кажат по правилния законоустановен начин. Интересуват се какво се случва в страната, в която живеят, какви закони се приемат, реагират още преди въпросният закон да бъде приет. Борят се за по-справедливи права. Ние си стоим вкъщи,пишем си статуси срещу сбърканата ни държава, а после се чудим защо имаме нефункционираща администрация, неправилни закони и разпоредби, куп неуредици и икономиката не върви напред с нужните темпове. Чудим се защо развитите държави са развити – защото им пука и са отговорни, защото се борят, защото имат ценностна система.
Share.

Leave A Reply