Бански за нашето дете

0

Казват, че добрата екипировка за почивка подсигурява наполовина доброто прекарване. Ние знаем обаче, че щастливата родителска отпуска зависи изцяло от здравото и усмихнато дете. За да бъде и вашата ваканция приказна, подгответе се предварително с екипировката за плажа.

Защото знам…

… че другите момчета нямат бански на лалета. Спомняте ли си тази песен? Не пренебрегвайте личността на детето си. То също има самочувствие и авторитет, което гради от най-ранна възраст. За вас може да не е от значение, но за него банският е задължителен… и не само за снимки пред вълничките. Подгответе поне три комплекта бански. Децата влизат често във водата, а мокрите и топли дрешки са „идеална“ среда за бактериите и гъбичките. Освен това и лек ветрец може да простуди хлапето, ако стои с мокър бански. Съобразете летните модели с вашия вкус и този на детето ви. Не отказвайте на дъщеря си горнището – за вас е смешно, но за нея е важно да бъде като голяма дама.

В магазина

Не всеки бански подхожда на вашето дете. На първо място преценете кой модел ще бъде най-удобен според визията и характера на хлапето. Ако мъничето ви прекарва времето си само върху кърпата и в шезлонг, спокойно можете да му купите по-изрязан вид гащички. Но ако с часове се рови в пясъка, определено ще му трябва модел, който да покрива добре слабините и дупето. Търсете бански от естествени материи. Избирайте разнообразни цветове, за да зарадвате детето си. Можете да ги съчетаете с различни панталонки, тениски, полички и парео. Един съвет: ярките цветове ще помогнат да наблюдавате по-лесно хлапето си сред тълпата на плажа. Отделете специално време за купуване на плажните дрехи за вашите мъници. Иначе ще трябва да разчитате на сергиите около морето, които определено не предлагат качеството, което търсите.

Освен бански

– Плажна кърпа – предпочитайте халат с качулка и колан. Добре е детето да е завито хубаво, когато излиза от водата.

– Най-малките също могат да бъдат екипирани подобаващо. Пазарът предлага бански-памперс, които могат и да се ползват многократно след изпиране. На външен вид те изглеждат като всички други бански за деца.

– Шапките също трябва да са поне две. Задължително е голяма периферия и козирка, за да се предпази максимално лицето и врата на детето. Жълтите, оранжевите и яркозелените шапки са най-открояващи се сред стотиците малки главички на плажа.

– Джапанките не са препоръчителни за деца под 3 годишна възраст. Спокойно пускайте мъничено със сандали – за него ще е по-лесно да се придвижва, а и ще избегне събуване, изкълчване и навехване на крачетата. На 4-годишните госпожици можете да предложите джапанки с каишка, която да хваща глезена – за ваше спокойствие.

Историческа справка

Анет Келерман – спомнете си това име следващият път, когато се подготвяте за плажа. Тя е създателката на първия бански като елемент от гардероба. През 1907г. плажният костюм е имал повече плат, отколкото днес носят повечето момичета по улиците, но все пак е предизвикал доста шум, а авторката му е заклеймена като нарушител на обществения морал. През 1951г. Франция първа вижда бански от две части, измислен от Луи Реара. Светът е в шок! Днес по плажовете могат да се видят всякакви модели – от цели спортни до всевъзможно най-изрязани парчета плат. Особено важен елемент от гардероба е банският за децата. Вече изобщо не е модерно да се тича по голо дупе на пясъка и това го знае всяко съвременно хлапе.

Ползите от детския бански

Сигурно си спомняте, че вашите родители винаги са махали пренебрежително с ръка и с насмешка са казвали: „Детски бански – що за глупост? Я да тича по плажа голо!“ Днес обаче детското достойнство се зачита в много по-голяма степен и грижата за хигиената е много по-завишена по ред причини.

– Сигурни сте, че възможно най-малко пясък и мръсотия влиза по телцето на вашето мъниче.

– Банският пази най-меките части от щипалки, паяци и комари.

– Детето играе спокойно и придобива самочувствие.

– Да си облечен подобаващо на плажа, макар и на две години, е въпрос на престиж сред обществото. Прекрасен спомен е след години порасналото ви дете да се види в бански с размер колкото дланта му.
Share.

Leave A Reply