Как да превъзпитаме кучето

0

Любимото четириного цапа с кални лапи дрехите ви, преследва колите по улицата, краде храна от трапезата… Признайте най-после, че неговите лоши навици ви вбесяват, и вземете нещата в свои ръце. С малко повече обич и постоянство всеки пакостник може да се превърне в послушно и добре възпитано животно. Кои са най-често срещаните проблеми в общуването с куче и как най-лесно да се справите с тях?

Скача върху гостите ви
Тази на пръв поглед невинна привичка понякога има неприятни последствия, особено при малки деца и възрастни хора. Затова откажете любимеца си от нападенията докато е време.
Правилната стратегия. Когато се прибирате вкъщи, изчакайте да минат поне двайсетина минути, преди да обърнете внимание на своя лаещ приятел. Ако скача срещу вас, карайте го да сяда с командите „Не!“ и „Не мърдай!“.

Гони велосипедисти и коли
Щом всичко, което се движи, включително котки и тичащи за здраве хора, събужда у кучето ви непреодолимо желание за гонитба, рискувате да си навлечете много сериозни неприятности.
Правилната стратегия. Разхождайте четириногото на дълъг повод, позволяващ му да тича свободно, и реагирайте при първия опит за преследване, който то направи. Рязко дръпнете каишката с вече споменатите команди „Не!“ и „Не мърдай!“. Научете животното да отговаря на вашите повиквания, но нито за миг не се изнервайте и не проявявайте признаци на нетърпение. Всеки път, когато ви послуша и се върне при вас, го потупвайте дружелюбно и го хвалете на глас.

Дърпа се от каишката
По този начин кучето не само проваля разходката ви, но и създава доста опасни ситуации. За да го превъзпитате, бъдете винаги нащрек.
Правилната стратегия. Четириногото трябва да върви редом с вас. Освободете повода, а започне ли да ви тегли напред, придърпвайте го към себе си с думите: „Тук!“, „На място!“, „Седни!“.

Изравя растенията
Примамливата миризма и/или инстинктивното заравяне на кокали за запас карат кучето да копае дупки. Да, това занимание е заложено генетично в него, но едва ли е извинение за унищожените цветя.
Правилната стратегия. Напръскайте пръстта в корените на растенията с нетоксичен препарат с неприятна миризма, използван от градинарите. Ако не подейства, хванете кучето на местопрестъплението и размахайте нещо голямо пред муцуната му, повтаряйки със силен глас: „Не!“

Отмъква храна
Кучетата са крадци по природа, но ако не искате ситуацията да се влоши, непременно се намесете.
Правилната стратегия. Разхождайте косматия си житейски спътник пред чиния, пълна с лакомства. Всеки път, когато се опита да я доближи, дърпайте каишката му и повтаряйте „Не!“. За да сте сигурни, че няма да краде храна във ваше отсъствие, сложете парче месо, поръсено с лимонов сок, на достъпно място. Повторете експеримента след седмица, после след две и накрая след месец. В случай, че не постигнете нищо, хвърляйте връзка ключове пред рошавия крадец при всеки негов опит да си присвои мръвка.
kuchetoДресьорите съветват:
– Не се ядосвайте и не прибягвайте до употреба на сила. Ако искате кучето да ви се подчинява, бъдете търпеливи.
– Използвайте едни и същи думи, както и прости изречения: „Седни!“, „Така е добре!“, „Не!“. Говорете на любимеца си спокойно и твърдо, но никога заплашително.
– Не издавайте една и съща заповед повече от два пъти поред. Ако не успеете да накарате кучето да седне, повторете командата с друг тон, наблягайте на отделните срички: „Сед-ни!“ В случай, че и това не помогне, натискайте задницата му надолу, дърпайки каишката нагоре.
– Награждавайте домашния си любимец за всеки успех, постигнат от него по пътя към послушанието. Хвалете го и го галете винаги, когато ви се подчинява.
– Членовете на вашето семейство трябва да използват едни и същи думи и жестове в процеса на възпитание на четириногото създание.
 
Share.

Leave A Reply