Боб Дилън е новият носител на Нобеловата награда за литература

0

Боб Дилън бе удостоен с Нобелова награда за литература за 2016. Наградата я получава за „създаване на нов поетичен изказ в американската песенна традиция”.

Боб Дилън е роден под името Робърт Алън Цимерман на 24 май 1941 в Дълут, Минесота, САЩ. Той е певец, музикант, композитор, поет, сценарист и актьор. Според мнозина той е човекът, оказал най-силно влияние за развитието на поп музиката. Много от най-известните му песни са създадени през 60-те години на 20 век, когато той се превръща в една от ключовите фигури на общественото недоволство в САЩ. Някои от песните му, като „Blowin’ in the Wind“ и „The Times They Are a-Changin’“ се превръщат в химни както на движението за граждански права, така и на антивоенното движение.

Характерно за текстовете на песните на Дилън е, че той използва по-откровени и дълги текстове, които често са наричани поеми от критиците. Ранната поезия на Дилън включва много политически, социални и философски елементи, които са част от контракултурата, преживяваща нов разцвет през този период. Разширявайки съществуващите жанрове, Боб Дилън включва в музиката си елементи на различни стилове, като фолк, блус, кънтри, госпъл, рокендрол, рокабили и дори джаз и суинг.

По време на продължителната си кариера Боб Дилън получава множество награди и отличия – Грами, Златен глобус, Оскар, включен е в Залата на славата на рокендрола. Класация на списание „Ролинг Стоун“ го определя като вторият по значение изпълнител в историята на популярната музика след Бийтълс.
Share.

Leave A Reply