Приходи на музикалните мениджъри

0

В наши дни е много лесно да си намериш мениджър, но често младите и изгряващи музиканти забравят едно съществено нещо относно мениджъра – веднъж, когато наемете човек, който да работи с вас и да ви мениджира, той ще поиска заплащане за своята дейност. И това е съвсем нормално – за всяка работа се заплаща. Договарянето с мениджъра относно неговото заплащане е много важно. В края на краищата той не е просто мениджърът, който ще ви помогне да печелите пари от вашата работа, но и трябва да имате предвид, че ще делите пари с него (или с мениджърския екип). Трябва да сте сигурни, че разбирате точно колко вашият мениджър очаква да му бъде заплатено за своята работа.

Въпреки че понякога мениджърът може да взима заплата, преобладаващата част от мениджърските договори са основани на комисионни. Това значи, че вашият мениджър получава процент от приходите ви, които правите. Какъв приход могат да взимат е въпрос на договорки – ще стигнем до това след малко, но първо нека да осмислим стойността на процента. Нормата е около 15%, въпреки че на някой артисти се взима до 20%, най-вече в случай, че сте млад изпълнител и това изисква да се свърши много работа преди да започнете да изкарвате някакви пари.

Често този процент е част от вашия брутен приход, което означава, че ако направите сделка и след това сте на загуба, Вие си я покривате, а на мениджъра трябва да бъде платено дължимото. Обаче има мениджъри, които взимат процент от вашия нетен приход, което означава, че ако сте на загуба при дадено участие, на мениджъра Ви няма да бъде заплатено за събитието. Понякога мениджърите могат да взимат процент от брутните приходи, а също така и от нетния при дадено събитие. В някои ситуации на мениджъра се заплаща определен процент до достигане на договорени предварително приходи на артиста, а например след увеличаването им – процентът се променя. Например ако нов изпълнител се съгласи да плаща 20% от приходите си на мениджъра, когато тези приходи достигнат определена сума, мениджърът може да намали процента си на 15%.

Начините за определяне на мениджърския процент биват много, но има няколко основни такива за поделяне на приходите. Една част от мениджърите получават процент от целия приход за даден период от време. Начините за формиране на мениджърския процент варират като цяло. Няма точни и ясни правила, по които да бъде определено заплащането на мениджъра. Това е въпрос на договаряне между страните в сделката. Единственото правило е, че трябва да се уточните за всеки детайл още преди да е започнала съвместната работа, за да няма объркване след това. Между другото, много често се започва съвместна работа с мениджъра само с устна договорка. Тъй като това не е най-добрият начин за работни взаимоотношения, най-вече по-продължителни, е добре да бъде подписан договор с условия, които удовлетворяват и двете страни. А ако все пак отношенията се базират на устна договорка е препоръчително да се състави неформално писмено споразумение, за да се знае как стоят нещата в работата.
Share.

Leave A Reply