Ефектът Майкъл Джексън

0

Ефектът Майкъл – стадион, осветен от свещи, цялата публика пулсира в екстаз, полицаи изнасят припаднали фенове, хората крещят от възторг, тълпата се люлее, хората плачат като пеленачета и Кралят, застанал на сцената в цялото си могъщество носи „промяната“ в света.
Майкъл е вдъхновение не само за милионите си фенове, а и за всички артисти, които са имали честта да работят съвместно с него на най-великите музикални шоута, които светът е познавал. Повечето от танцьорите му плачат докато си спомнят как са печелили конкурса да участват в неговите продукции. Наричат го не случайно Краля на попа и огромният му талант заслужава това прозвище.
Този човек дойде, за да донесе промяна на света. Той се усмихваше, когато сърцето го болеше, дори при облачно небе успяваше да види слънцето. Лицето му светеше от радостта и криеше всяка следа от тъга. Когато всичко беше срещу него, той продължаваше да се опитва, и откриваше, че животът все още си струва, ако се усмихваш на бедите си.
Дали неговото очарование беше в помитащият музикален талант, лунната му походка, искрената любов, която излъчваха очите му? По-скоро силните послания на текстовете му и това, че нещата за които той пее очароват хората. В „Човекът в огледалото,“ той пееше как иска да промени живота си, как иска нещо различно, как иска да живее правилно. Той виждаше децата на улицата, които нямат достатъчно за ядене и ненавиждаше хората, които се правят, че не са важни техните нужди. Тази промяна толкова съществена за света, той смяташе, че започва от човека в огледалото. Ако искаш да направиш света по-добро място – погледни себе си и започни с промяната отвътре.
Друго много философско парче е „Черно или бяло.“ Абаносът и слоновата кост живеят заедно, в съвършена хармония, едно до друго на клавишите на пианото, о Боже, защо ние не можем? Тази песен разказва за равенството между расите, ако искаш да си нечий приятел или брат, няма значение дали си черен или бял – и не можеш да прекараш живота си като „цвят.“
Бунтар в душата си, Майкъл винаги е бил в опозиция на лицемерието, дори когато става въпрос за власт и позиции. В песента „Тях наистина не ги е грижа за нас“ той разказва за драмата на хората, уморени от това да са жертва на омразата, да изнасилват достойнството им, да ги лишават от правата им. Дали те са невидими, защото ги игнорират? Просто тях наистина не ги е грижа…рита текстът на Майкъл срещу управляващата класа.
Едно от поразителните парчета на Майкъл „Песен за Земята“ апелира към човеците да се отнасят нежно с природата. „Какво сме направили на света? – пее Майкъл. „Вижте какво сме направили!“ докато някои от нас мечтаят, и виждат отвъд звездите, други съсипват тази хубава планета, за която всички сме отговорни, защото е наша. Сякаш небесата се изсипват отгоре, обърнали сме животинските царства на прах, какво ще стане с природата, какво ще стане с нас?
Друго емблематично парче на легендарният изпълнител е призивът „Излекувай света.“ „Излекувай света, направи го по-добро място, за мен и за теб и за цялата човешка раса. Има хора, които умират, ако достатъчно те е грижа за живите, можеш да сътвориш по-добро място за теб и за мен –лесно е да се види, този свят е райски, бъди Божият пламък!“
Но въпреки нещастията в света, Майкъл не може да спре да обича… тази своя любима, която идеализира като Шели, романтичния поет. „Всеки път, когато вятърът духа, чувам гласа ти и викам името ти,“ пее той. „Шепот сутрин, нашата любов се разсъмва, раят се радва, че си тук. Толкова съм горд да ти кажа, че те обичам. Този път е завинаги, любовта е отговорът. Раят е в моето сърце, когато ме повикаш аз чувам арфи и ангелите свирят, знаеш как се чувствем. Аз просто не мога да спра да те обичам.“
За любовта той пее без насита. Обръща се към хубави момичета на високи токчета, които му причиняват треска, каквато никога не е имал преди. Те са невероятно привлекателни и той харесва настроението на тяхната походка, начинът по който говорят, роклите им… Той иска просто да бъде целунат от тях и пометен, самотните му дни са свършили. Толкова е влюбен, че му се искат обещания за вечност, и той се кълне, че ще я направи щастлива, заради това че е негова, заради начинът по който я кара да се чувства.
Майкъл пее любовни песни с ненадмината страст и отдаденост, която топи дори сърца от камък. Той сякаш е прекарал живота си да търси някой, за който копнее. „Не се опитвай да ме разбираш“ – пее Майкъл. „Просто прави нещата, които ти казвам. Любовта е чувство. Дай ми го, когато го искам. Понеже аз съм огън. Утоли моето желание! Дай ми го, когато искам! Говори с мен, жено! Отдай ми се! Не се опитвай да ме разбираш…
Майкъл е отвъд разбиране, отвъд талант и въпреки, че си отиде без време, невероятния му творчески гений ще остане с нас още дълго време.
Share.

Leave A Reply