Нашумяла австрийска режисьорка поставя спектакъл на пловдивска сцена

0

Австрийската режисьорка Урсула Хорнер е отново в България, но този път в Пловдив, за да подготви спектакъла „Хофманови разкази”. Тя има солидна биография зад гърба си – възпитаничка е на Университета по музика и сценични изкуства във Виена, асистирала е на Роман Полански, водила е детски предавания в ORF. Тя има зад гърба си участия в над 30 постановки във Виенската опера, а по-късно решава да се изявява като режисьор на мюзикъли и опери. И то много успешно.
Операта „Хофманови разкази” от Офенбах веднъж е поставяна на софийска сцена, а сега е време и пловдивските зрители да ѝ се насладят. Представлението ще бъде на 13 и 27 април в Пловдивската опера.
Урсула Хорнер споделя: „Ако в други опери има моменти, в които ти доскучава, то в „Хофманови разкази” хармонията между музикален текст и сценично действие е перфектна. От начало до край, музиката на Офенбах пленява и интригува.”
Урсула Хорнер разказва още за работата си в Пловдивската опера, че за нея е голямо удоволствие и също така, че това я зарежда с много вдъхновение и положителна енергия. Тя разказва за главния персонаж в „Хофманови разкази”, а именно Хофман – това е роля, която изисква от певеца да има в гласа си всички нюанси – от лирично, през драматично до героично звучене. Партията на Хофман е много трудна и безкрайно дълга – той е отначало до край на сцената.
Любителите на красивата и чувствена музика в Пловдив ще имат възможността да се насладят на изпълнението на първия тенор на Софийската опера – Костадин Андреев. Той е пял в кариерата си досега над 30 главни оперни партии. Баритонът Михаил Пулиев ще има не леката задача да изпълни четирите роли на Злото. На него се пада отрицателната роля в спектакъла – да отрича всичко и да бъде като „сянка” на Хофман. Любовните музи пък са поверени на сопрановите гласове Станислава Иванова, Светлана Иванова, Евгения Ралчева и Марияна Панова.
Урсула Хорнер е в Пловдив с постановъчен екип от Македония – художник на декора е Мария Ветероска, художник на костюмите е Мария Пупучевска, а на осветлението – Васил Лисичов.
Режисурата на Урсула Хорнер е високо оценявана по света, така че пловдивската публика има предпоставки да гледа спектакъл на световно ниво. Операта на Офенбах „Хофманови разкази” е незавършена, което дава свобода в режисирането ѝ.
Диригент на операта е Диан Чобанов. Той е работил с австрийската режисьорка и познава добре стилът ѝ.
Share.

Leave A Reply