Хосе Карерас за последно у нас през декември

0

Световноизвестният оперен певец Хосе Карерас ще изнесе прощален концерт у нас на 3 декември в зала 1 на НДК. По този повод испанецът даде интервю за българска медия, в което разказа за това, че има много приятели от България, с които поддържа връзка. Хосе Карерас спомена също, че страната ни има много добри традиции в музиката.

“Всеки път, когато пея във вашата страна, усещам обичта и уважението на публиката. Това ми носи много голямо удовлетворение и от години имам много добри приятели в България”, разкри испанският тенор. Не пропусна да спомене хубави думи за най-титулуваният ни футболист и приятел на певеца – Христо Стоичков. “За нас в Барселона и Каталуния той беше истински идол години наред. Футболът е изкуство, но зависи кой играе. Не всички футболисти са артисти с топката, но някои са истински творци и те превръщат играта в изкуство”, сподели прочутият тенор за футболната ни легенда.

През годините Хосе Карерас е имал множество гастроли с български оперни звезди на най-големите оперни театри в света. “Пял съм много пъти на големи оперни сцени с различни български певци. С Николай Гяуров съм пял в Ла Скала, Залцбург, Виена, Метрополитън… С Гена Димитрова дебютирахме заедно в Италия през 1972 г. Пял съм и с много други – Анна Томова-Синтова, Никола Гюзелев… Не мога да изброя всички.”

В интервюто Хосе Карерас разказва още, че оперните музиканти не са толкова крехки и чувствителни хора, а че те всъщност са като останалите хора извън сцената. Той каза следното: “след като окачиш в гримьорната плаща, шапката и шпагата на романтичния герой, ти се превръщаш в човек като всички останали – с много кусури и някои достойнства, със страст за живот”. Специални сме за три часа. Три часа пеем за любовта, страстта и житейските ценности. Но после слизаме от сцената и се превръщаме в граждани като другите.”

Оркестърът на Любка Биаджони “София Симфоникс Оркестра” ще партнира на Хосе Карерас на концерта му в София, а диригент ще бъде Давид Хименес, като увертюрите ще бъдат дирижирани от баронеса Цу Гутенберг. Билетите за голямото събитие са с цени от 80 до 200 лв. и могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim в цялата страна и онлайн през сайта им. Прощалният концерт на прочутият маестро Хосе Карерас в зала 1 на НДК е организиран от Жокер медиа.

Share.

Leave A Reply