Коледна декорация според основните елементи

0

Тази година много актуални са коледните декорации, вдъхновени от четирите основни елемента: Земя, Въздух, Вода и Огън.

Земя

Украсата в духа на Земята напомня суровата красота на природата в късната есен. Тя е в землисти тонове (преобладават зеленото, кафявото и ръждивото) и е с елементи, изработени от естествени материали: орехи и лешници с черупката, шишарки, бръшлян, борови клонки и др. Високата стъклена ваза (или буркан) например, може да увиете в основата с ивица зебло или друг вид груба тъкан. Поставете композицията в центъра на празничната маса, добавете клонки бръшлян, а наоколо разпръснете шишарки. Съдовете на масата украсете по подобен начин. В по-широките чаши може да сложите орехи или лешници, борови клонки и дребни шишарки, а в по-малките – стрък гербер и стъклена топка.

* Идея: Керамичните цветни чинии поставете върху карирана покривка. Във всяка чиния сложете по една свещ в подходящ нюанс. Посрещнете гостите си на светлината на запалените свещи.

Въздух

Бяло, небесносиньо, сребърно, прозрачно, розово – това са цветовете на декорацията, издържани в духа на Въздуха. За да получите въздушния ефект, трябва да внимавате много и да не предозирате украсата. По-добре заложете на малко на брой украшения, отколкото да претрупате дома. Красотата на този елемент е в неговото изящество, прозрачност, незабележимо присъствие. Покривката на празничната маса е задължително бяла, а чашите и купите – кристални. Чиниите могат за разнообразие да бъдат в най-нежния небесен нюанс на синьото или в традиционно бяло. Бели свещи, изкуствени сребърни клонки и допълнения с кристали са идеалния завършек.

* Идея: Ако искате да внесете малко повече цвят, може да напълните една стъклена купа с розови топки за елха и да я поставите върху шкаф или маса. Тя ще се превърне в акцент, но без да нарушава въздушния ефект на декорацията.

Огън

Декорацията в червено се счита за класика по Коледа. Тази обаче е вдъхновена не от празника, а от елемента Огън. Разликата е много малка, но съществена. При традиционната червена коледна украса, допълнителният цвят е зелено. При тази червеното съжителства по огнен начин с всички свои нюанси: от портокаловото през керемиденото до златното. На този фон изпъкват белите прибори за хранене и кристалните чаши, но без да се натрапват. За повече коледно настроение може да добавите топки за елха във всяка чиния, нагънато като пламък парче воал (в подходящ цвят) в чашите на столче, букет оранжеви хризантеми на масата и свещи в съответния нюанс.

* Идея: Обикновените бели свещи забодете в напълнени с пръст негледжосани саксии. Добавете малко елхови клонки и клонки калина, и подредете една до друга върху шкаф, който предварително сте покрили с артистично надиплен златист плат (или стар шал).

Вода

Бялото и синьото са двата основни цвята и в декорацията, заимствана от стихията на Водата. Но за разлика от прозрачната ефирност на Въздуха, синьото на Водата е наситено и много жизнено. При това в най-различни тоналности: тъмно – като дълбините на океана, лазурно – като тропическите морета или ледено студено – като айсберг. Освен бяло, в тази украса присъства обилно и зеленото. Но не в масления мек нюанс на Земята, а в смарагдово. Характерно за тази декорация е и заиграването с няколко цвята едновременно. Ако покривката на масата например, е електриково синя, спокойно може да добавите бели чинии и тъмносини салфетки, които да привържете със синя и зелена панделка.

* Идея: На тази украса много ефектно стоят изрязаните от бял филц снежинки, белите декоративни клонки и комбинацията от бели и сини свещи.

Share.

Leave A Reply