Как да си настроим биоритмите

0

Сигурно сте забелязали, че в даден момент от деня, месеца и годината сте пълни със сили и енергия и че в друг момент изобщо не успявате да се съсредоточите и се дразните от всичко. Или пък се чувствате прекрасно, след като отворите очи сутрин, но през втората половина на деня ставате прекалено разсеяни. Учените говорят за денонощни, сезонни, слънчеви, месечни, годишни и даже десетилетни биоритми. Ако познавате техните особености, ще можете да настроите организма си съобразно ритъма на околния свят и така ще си осигурите отлично самочувствие, добро здраве, прекрасно настроение.

Как да настроим биологичните ни ритми.

Чучулига, сова или гълъб?
1. Вие сте чучулига, ако си лягате да спите преди 23 часа, без никакво усилие се будите рано и при това не чувствате умора. След 16 часа обаче работоспособността ви рязко намалява.
– Избягвайте да се трудите вечер. Ако се налага да оставате до късно в службата, преодолявайте сънливостта и активизирайте мозъчната си дейност с помощта на черен шоколад или на студена напитка с кисел вкус, да речем лимонов или портокалов сок. Щом обстоятелствата позволяват, вземайте хладен душ или поне обливайте лицето и ръцете си със студена вода.
2. Вие сте сова, ако вашата умствена и физическа активност нараства надвечер, но ви е страшно трудно да се събудите преди 10.
– Не подлагайте на сутрешно изпитание силата на волята си. Идеалният вариант за вас е работата втора смяна или на свободна практика. Непременно вземете на въоръжение няколко метода за „опитомяване“ на биоритмите. Погрижете се будилникът ви да не звъни рязко и прекалено силно, навивайте го за 10-15 минути по-рано от времето, когато трябва да ставате. Но първо полежете с отворени очи, масажирайте пръстите на ръцете си, намачкайте ушите, протегнете се добре, срешете си косата. Сутрин вземайте контрастен душ и се откажете от гимнастиката – тя стресира совите. не се насилвайте да закусвате, ако не ви се ще. И не пийте кафе, понеже възбужда мозъка, но не повишава концентрацията на вниманието. Никога не си назначавайте важни срещи и не се захващайте със сериозни задачи през първата половина на деня.
3. Вие сте гълъб, ако се приспособявате лесно към промените в жизнения ритъм, безпроблемно заспивате и се будите по различно време, но пикът на вашата активност съвпада със средата на деня.
– Планирайте всички отговорни дела за времето от 12 до 16 часа. Тъй като гълъбите винаги са по-близо или до чучулигите, или до совите, определете какъв е вашият случай. После цяла седмица се придържайте към постоянен ритъм – лягайте да спите и се събуждайте по едно и също време. Следващата седмица променете леко графика си. Защо да го правите? За да започнете да използвате по-разумно енергията си през сутрините или вечерите.

Слънчевата активност
– Недостигът на слънчева светлина може да се компенсира с помощта на жълто-оранжеви щори. Покривки, завеси, а също така със зеленчуци и плодове със слънчев цвят. Голяма заслуга за подобряване на самочувствието ни има и витамин D, сържащ се в черния дроб, млечните продукти и рибеното масло.
– Магнитните бури, усещани 2-3 дни по-рано, се преодоляват с помощта на леки успокоителни, вземани вечер – настойка от валериана или мента например. В този период се въздържайте от алкохол, от люти и пикантни блюда, предизвикващи спазми в кръвоносните съдове.
– Неприятните усещания, пораждани от ниското или повишеното атмосферно налягане, свидетелстват за проблеми със сърдечносъдовата система. Вземайте общоукрепващи препарати – вашият личен лекар ще ви каже какви точно, и се откажете от тлъстата, люта, солена и пикантна храна.

По фазите на Луната
– Новолуние. Продължава 3 дни и е съпроводено с определен спад в силите. Имунитетът се понижава и човешкият организъм става много уязвим. Внимавайте за здравето си, не настивайте, избягвайте физическите и емоционалните натоварвания. Откажете се от злоупотреба с алкохол, от пържено и от висококалорични храни.
– Нарстваща Луна. Сега човек става по-активен, а устойчивостта на стрес и неговата работоспособност се увеличават. Планирайте всичко важно за този период – организмът ви ще се справи лесно с напрежението и ще преобразува негативната енергия в позитивна.
– Пълнолуние. Продължава 3 дни и въздейства неблагоприятно върху психиката. Тогава най-податливи на стрес са жените, а положението се влошава още повече, ако пълнолунието съвпада с техния ПМС. Ще се предпазите от отрицателните енергии, като се запасявате с повече светлина и дори времето да е мрачно, се разхождайте по-дълго навън. През нощта спускайте плътни щори или завеси на прозорците си, за да не падат върху вас лунните лъчи. И си доставяйте положителни емоции с черен шоколад, сушени ядки, смешни книги и филми.
– Намаляваща луна. Този период, който продължава около 7 дни, се характеризира със значителен спад в жизнената активност. Не се нагърбвайте с нови ангажименти, не разпилявайте напразно енергията си, не влизайте в конфликти. Между впрочем сега е моментът да завършите нещо, започнато отдавна.

Според времето

– Сутрин: заредете се с енергия
* 6-7 часът. Задейства се биологичният ви будилник: той активизира обмяната на веществата и повишава кръвното налягане. Дори да сте сова, пак ще се събудите или ще преминете във фазата на повърхностния сън. Но тъй като организмът ви все още се нуждае от отдих, не ставайте от леглото. Ако пък членовете на семейството ви се будят по-рано, помолете ги да не ви безпокоят – сутрин совите трябва да спят в пълна тишина. Колкото до чучулигите, за вас настъпва моментът за лека гимнастика и водни процедури.
* 7-8 часът. Време за закуска. В този час тонусът на храносмилателния тракт се засилва и приетите с храната мазнини и въглехидрати се усвояват, като се превръщат в енергия, а не в тлъстини по бедрата и талията.
* 8-10 часът. Най-уязвима сега е имунната ви система. Не стойте на течение и избягвайте стресовите ситуации (не се карайте с никого в градския транспорт и не реагирайте на ничие агресивно поведение).
* 10-12 часът. Период на максимална мозъчна активност, идеален за интензивна умствена дейност и за справяне с отговорни служебни задачи.

– През деня: работи и релаксирай!
* 12-13 часът. Сутрешният запас от енергия се изтощава, снабдяването на мозъка с гликоза се влошава. Хапнете нещо, което съдържа въглехидрати, например банан, стафиди, сушени сини сливи или кайсии.
* 13-15 часът. Защитните функции на организма ви се понижават. Имате нужда от сит обед и кратък отдих. Много полезно за вас ще бъде да се разходите на чист въздух, след като се нахраните, или да поседите половин час в парка (ако наблизо има такъв и времето позволява). При положение, че в службата ви пак е лудница, първо се заемете със задачи, които не изискват големи енергийни разходи – напишете писмо, подредете документите върху бюрото си.
* 15-18 часът. Чувствате нов прилив на сили, устойчивостта ви спрямо стреса се възстановява, така че смело решавайте най-сериозните въпроси. Или идете на фитнес, в плувния басейн, просто на разходка – мускулите ви работят отлично.

– Вечерта: въведете ред в тялото и мислите си
* 18-19 часът. Лесно ще попаднете в лапите на стреса, тъй като организмът ви няма да има сили за съпротива. Сега нараства и конфликтността, така че избягвайте неприятните ситуации и разговори.
* 19-21 часът. Най-добре вечеряйте преди 20 часа, понеже към 21 стомахът и дебелото черво започват да заспиват, а около полунощ почти напълно спира отделянето на стомашен сок. По принцип късната вечеря носи повече вреда, отколкото полза. Дори за совите.
* 21-23 часът. До десет вечерта се занимавайте с козметични процедури – тогава се ускоряват обменните процеси в кожата. После пък се засилва производството на серотонин – хормона на доброто настроение, което означава, че настъпва време за общуване на романтична вълна, за четене, медитация. Ако сте чучулига, поемайте към леглото – сънят наистина ще ви донесе здраве и обновление на организма.
* 23 часът. Дори да спадате към совите, постарайте се да бъдете в постелята преди един. Двата часа преди полунощ са най-важни за всички – и за совите, и за чучулигите, и за гълъбите. Всъщност от тях именно зависят вашата бодрост и устойчивостта ви на стрес през идния ден. Освен това точно сега мозъкът „сканира: организма, за да открие евентуални нередности и да пристъпи към тяхното отстраняване.

– През нощта: време за възстановяване
* 0-2 часът. Фаза на дълбокия сън. Имайте предвид, че организмът ви не „изключва“ непълно, а се бори активно с всички негативни емоции, натрупани през деня. Затова трябва да спите в пълна тишина и да сънувате сънища, които няма да помните на сутринта.
* 2-4 часът. Производството на хормона мелатонин, отговарящ за спокойния сън, се забавя. Тези, които не спят по това време, рискуват да станат жертви на депресията.
* 4-5 часът. Активизира се дихателният център – мускулите на бронхите се съкращават, дихателните пътища се стесняват максимално. За да се прочистят белите ви дробове, въздухът в спалнята трябва да бъде свеж, така че проветрявайте винаги преди лягане. Ако сте чучулига, сега започвате да отделяте хормона на бодърстването – кортизола, и организмът ви се готви за пробуждане. При совите пък настъпва фазата на бързия сън и ако трябва да стават рано, 5 часът е оптималното време.
Share.

Leave A Reply