Лаптоп батериите – митове и факти

0

Едно от най-неприятните свойства на любимите ни лаптопи е неиздържливостта на техните батерии. Не само, че те се изтощават за два-три, в най-добрия случай четири часа, но също така и често се развалят и износват. Докато лаптопите тип ултрабук добият широка популярност и започнат да се разпространяват на достъпни цени, всеки от нас ще намери за полезно да се научи как да се грижи за своята батерия за лаптоп и да удължи живота ѝ. Представяме ви малко полезна информация, която може да ви спести един ненужен разход – замяна на батерията.

Ще започнем с мита за „паметта“ на батерията. Всъщност, вярно е, че ако вашата батерия за лаптоп е от никеловия тип, то тя наистина „помни“ какво е било нивото на енергията преди презареждането и го приема за базово, което е изключително вредно за батерията и съкращава нейния живот. Новите литиеви батерии обаче нямат „памет“ и дори е вредно батерията да се изтощава напълно преди зареждане или да се чака докато се зареди напълно, за да се използва отново. Модерните литиеви батерии могат да бъдат зареждани по всяко време, независимо от това колко процента енергия им остава и това няма да повлияе по никакъв начин на живота им.

Друг въпрос, свързан с правилното използване на батерия за лаптоп, който вълнува потребителите, е дали след като се зареди напълно, батерията трябва да остане включена към лаптопа или да се изважда докато той работи включен на зарядното. Отговорът е, че след като се зареди до 100 процента, литиево-йонната батерия спира да приема енергия. Енергията се пренасочва директно към захранващата система на лаптопа. Проблем е обаче, ако температурата на лаптопа е над нормалната поради натоварена работа. Високата температура е най-големият враг на всяка батерия за лаптоп. Така че, ако лаптопът не е прекалено горещ (40-50 градуса по Целзий температура на твърдия диск и процесора), батерията може безпроблемно да остане на мястото си. Ако обаче поради интензивна употреба (като например при игра) температурата се покачи над 60 градуса по Целзий, препоръчително е батерията да се извади.

Ако няма да използвате своята батерия за лаптоп дълго време и искате да я съхраните правилно, то зарядът и трябва да е на около 40 процента, а мястото, на което ще я съхранявате, трябва да бъде колкото се може по-сухо и проветриво. Може да се използва и хладилник с температура от 0 до 10 градуса по Целзий, но само ако батерията е напълно изолирана от влага. Както вече казахме, прекомерната топлина е изключително вредна за батерията, така че да забравите лаптопа си в колата в горещ летен ден означава, че скоро ще си търсите нова. Ако все пак се стигне до нужда от нова батерия, уверете се, че старата е напълно неизползваема, защото ако спрете да я използвате, е сигурно, че тя ще се повреди напълно.

Share.

Leave A Reply