Оценката на артиста

0

Настоящата 2016 година се оказа доста тъжна за изкуството. На всички вече е ясно кои известни личности загубихме през годината и нямам намерение да пиша още нещо тривиално. Всъщност, през годините също сме губили множество влиятелни и обичани хора от света на шоубизнеса, но може би защото нямаше социални мрежи, не се превръщаше всичко това във водеща тема за ден или два. А всъщност, много по-важно е самото оценяването на артистите и техните произведения.

Хубаво е да отдаваме почит на личностите, които харесваме и които са ни донесли някакви положителни емоции. Добре е, че в свят на забързано ежедневие намираме време за изкуство и се интересуваме кой артист какво е направил в кариерата си.

Изкуството винаги го е имало и ще го бъде – доказано е с времето, стойностните произведения на изкуството също ги определя времето, както и артистите, сътворили ги. Някога, когато ежедневието на хората е било съвсем друго (преобладавал е ежедневният физически труд), хората също са се разтоварвали с изкуство и са творели такова.
Тъжното е, че може би в последно време се оценява създаденото от даден артист чак след като той си замине от този свят. Вероятно не трябва да бъде така, а може би такава ни е човешката природа – да оценяваме едва когато загубим нещо или някого. И все пак създава се толкова много изкуство всяка година. Има множество заслужаващи уважение и възхищение творци. Нека се оглеждаме малко повече около нас – да оценим талантливите хора. Хората, които ни дават усмивки, разтоварват ни психически, карат ни да се замисляме, хора, които променят света. Дори и повлияващи само на нашият вътрешен свят – изкуството е твърде субективно, всеки го докосват различни произведения и артисти, различни жанрове. Нека им показваме нужното уважение, докато са живи, защото знаем, че животът е кратък. Важно е какво значат техните произведения за нас, а не какви са артистите според сексуалната си ориентация, политическите и религиозните си виждания или начин на живот. Те не са на този свят, за да ги съдим как живеят, а за да им се наслаждаваме на таланта и проявата му.

Share.

Leave A Reply