Проблемът с шофирането след употреба на алкохол и наркотици

0

Всички знаем, че зависимостите причиняват сериозни обществени и социални проблеми, а не само такива за употребяващите и близките им. Когато човек е зависим, а след първата или втората употреба на наркотик той е такъв, той може да извърши различни престъпления по невнимание и заради невъзможността да се контролира. Такова най-често е шофирането след употреба на алкохол и наркотици. Отстрани знаем как шофират тези хора, едва ли самите те искат да убиват хора по пътищата и да се самоубиват. Те имат нужда от задължително лечение, след като не могат да се контролират сами, след като са хванати да нарушават закона за движение по пътищата. Не може да искаме отговорност от тях, след като са безотговорни към себе си и собствения си живот. И са изгубили възможност да контролират живота си заради веществата. Както и да не се забравя, че въздействието на алкохол или наркотици им дават усещането, че шофират много добре, че са супер уверени и губят чувство за отговорност. Законът трябва да ги принуди да станат отговорни хора отново. Чрез сериозни глоби, последвала рехабилитационна програма, много важна, защото иначе няма да спрат употребата на алкохол и наркотици и пак ще правят престъпления, чрез последвал затвор в случай на извършено престъпление. Винаги ще има хора, които се чувстват безнаказани, които си казват, че това няма да им се случи, на които не им пука за последствията от действията им. Затова в една правова държава има закони, които им казват какво може и какво не. И контрол за спазването на законите. 

Не е само до затвор след извършено престъпление на пътя или не след употреба на алкохол и наркотици. Преди това извършителя трябва да премине през задължителна рехабилитационна програма, за да се излекува от зависимостта. 

Това трябва да се осъзнае от обществото и най-вече от родителите и близките на употребяващия. Както се казва, с обещания, с много любов и прошка, с молитви, зависимост не се лекува. Трябва да се влезе в клиника или болница за лечение на зависимости. Колкото по-рано и навреме се случи това, колкото по-рано осъзнаят това близките, толкова по-добре за зависимия, тъй като само така могат да му помогнат и да му спасят живота, а и този на много невинни, които могат да пострадат от действията на употребяващия. 

Битката не е само да бъдат налагани глоби, присъди или да хващат дилърите. Битката е и да се опитат близките на зависимия да го спрат да употребява. Битката е на много нива. И наистина е много трудно. За съжаление истината е, че ако нямаше наркотици, тези хора ще бъдат алкохолно или хазартно зависими, което пак води до същите рискове, макар на пръв поглед в по-лека степен. Но трябва и политическа воля за борба с разпространението на наркотици, трябва истинска битка, особено с дилърите в ученическа възраст и с тези на опасна дрога. Но това вече е много сложна тема за съжаление, защото тук става въпрос за наистина много пари, както и за ползване на зависимите и техните дилъри за участие в политически необходими протести и тн действия. Но поне да се започне с поставяне на много камери по пътищата и глобяване и осъждане на нарушителите. 

Трябва на всеки да е ясно до къде се стига, ако се употребяват наркотици, както и системно се пие алкохол. И не, не е куул бавно, мъчително и сигурно да съсипеш здравето и живота си. Не е яко да се правиш на голям по този начин, не това е начинът. Нещата не са като във филмите, в реалния живот е друго. Можеш да смениш средата, компанията и да си създадеш емоции по друг начин. Има толкова готини неща, с които да се занимаваме, забавляваме и да изпитваме силни емоции. Има толкова много яки работи, чрез които да се правим на големи, на бунтари и на голямата работа дет се вика. Наркотиците не са начина, бъдете разумни и внимателни, обичайте живота!

Много от известните личности ако са имали проблем с наркотиците, е ясно до къде са се докарали, какво са направили с кариерата и живота си, иначе казано са съсипали всичко. И често като прекрачат закона, си понасят наказанието и това става известно. Както и никой известен, който е употребявал, не подтиква към пробване на наркотици, системно напиване и тн., а точно обратното. А за други твърде много се преувеличава, защото от една страна артистът може да си позволи да се забавлява и да се прави на много пиян, от друга тези разкази и имидж носят слава и съответно пари.Така че, нещата не са винаги такива, каквито изглеждат. Освен това, начинът на живот на артистите е много напрегнат, те като типове хора обикновено са много чувствителни, често и много наивни и това оказва силно влияние. Също така и те са хора, да не го забравяме, и те имат своите недостатъци и пороци, които не могат да контролират. 

Има не малко известни личности, загинали или пострадали на пътя в следствие на шофиране след употреба на алкохол или наркотици, или пък ударени от шофиращ под въздействие.  

Share.

Leave A Reply